Sunday

Wang Royalti Milik Kelantan
Penjelasan YBM Tengku Razaliegh Hamzah


1. Alhamdulillah puluhan ribu rakyat kelantan berkumpul di Stadium Muhammad ke -IV bagi mendegar penjelasan berhubung tuntutan wang royalti petroleum hak mutlak Kerajaan Negeri Kelantan.

2. Fakta ini jelas membuktikan bahawa Kelantan sememangnya berhak dibayar wang royalti dan bukannya wang ehsan sepertimana yang telah tercatat pada perjanjian antara petronas pada tahun 1974.YBM Tengku Razaliegh Hamzah merupakan antara pengasas petronas dan sudah tentu lebih arif dalam hal ini.

3. Dalam hal ini, saya melihatnya wujudnya pembohongan dari Kerjaan Persekutuan yang mendakwa Negeri Kelantan tidak layak dibayar wang royalti tetapi hanya layak diberi wang ehsan dan disalurkan ke Jabatan Pembangunan Persekutuan(JPP).JPP merupakan badan yang bernaung dibawah kerajaan persekutuan malah langsung tidak berfungsi untuk kerajaan negeri Kelantan kerana JPP tidak pernah wujudkan hubungan baik dengan kerajaan Kelantan.

4. Wang royalti tersebut sepatutnya dibayar terus kepada kerajaan negeri Kelantan dan ia telah termaktub dalam perjanjian antara petronas dan Kerajaan Kelantan pada tahun 1975.Sewaktu itu Allahyarham Tun Abdul Razak selaku perdana menteri.

5. Kesimpulannya jika YBM Kuli bersetuju negeri kelantan berhak menuntut wang royalti mengapa Datuk Mustapa dan Datuk Dr Awang Adek hendak menafikan. Adakah Datuk Mustafa dan Datuk Dr Awang Adek lebih pandai dari YBM Kuli? Sedangkan jelas lagi bersuluh serta berfakta YBM Kuli lebih memahami kerana beliaulah antara orang pertama yang mewujudkan perjanjian tersebut.Jangan kerana dendam kesumat politik sanggup menggadai negeri dan menghukum rakyat dengan kejam sebegini.


Seja o primeiro a comentar

PUTERA ISLAM ©Penafian: Putera Islam tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan akibat menggunakan laman web ini.Hakcipta Terpelihara Mohd Arif@2009 Mohd Arif.

TOPO