Saturday

Faktor Keruntuhan Moral Remaja

1.Gajala sosial dikalangan remaja semakin membimbangkan,di akhbar dan televisyen tiap-tiap hari keluar dengan berita yang amat memalukan terutamanya yang terlibat itu adalah dari kalangan remaja.

2.Antara faktor keruntuhan moral dikalangan remaja adalah bermula dari institusi keluarga dalam membentuk sahsiah anak-anak mereka.Sesebuah keluarga perlu menjadi contoh terbaik terutama ibubapa yang amat penting dalam memastikan anak-anak kearah jalan yang betul serta pandai menguruskan diri dari anasir-anasir yang boleh menghancurkan maruah dan nama baik keluarga.

3.Jika sesebuah keluarga gagal dalam membimbing anak-anak mereka maka akan mudahlah anak-anak tersebut terpengaruh dengan gejala-gejala seperti merokok,menghisap dadah dan sebagainya.Ibubapa perlu mengawal dan mengambil berat setiap gerak-geri anak-anak agar tidak bergaul dengan golongan yang tidak bermoral.

4.Remaja juga perlu berfikiran rasional dalam melakukan sesuatu, jangan mudah terikut-ikut dengan budaya barat dan rakan anda yang tidak bermoral. Saya yakin dan percaya dengan cara itu para remaja dapat menjauhkan dari gejala-gejala yang tidak moral tuntas menjadi remaja yang berkomitmen dan bersih dari perkara-perkara yang tidak bermoral.

5.Akhir sekali, ingatlah remaja merupakan aset kepada Negara, kerana remajalah yang akan memimpin generasi yang akan datang. Jika tidak generasi muda akan datang dipimpin oleh golongan yang tidak bermoral serta akan wujudlah bangsa tidak bermaruah.Yang paling utama ibubapa perlulah berganding bahu dalam mendidik anak-anak.

Seja o primeiro a comentar

PUTERA ISLAM ©Penafian: Putera Islam tidak bertanggungjawab di atas kehilangan atau kerosakan akibat menggunakan laman web ini.Hakcipta Terpelihara Mohd Arif@2009 Mohd Arif.

TOPO